viernes, 4 de febrero de 2011

Santa Agueda



El dia 5 de febrer se celebra Santa Àgueda, patrona de les dones. Des de fa molts anys, les dones aprofitem aquesta data per fer la nostra festa. Ens posem ben guapes i amb les millors robes junt amb el mantó de Manila, una peça que traiem al carrer com les nostre àvies, per lluir-lo tot el dia.
Comença la festa la vespra, al dia 4, amb el repic de campanes i el Rosari cantat, l’elecció de la Dactera Major, un picoteig i el ball per a tothom, nens, nenes, homes i dones.
Però el dia 5 el dediquem exclusivament a les dones. De bon matí ens posem el mantó i anem a recollir a casa seva a la Dactera Major, que així s’anomena al nostre poble la protagonista de la nostra festa (en altres és l’Alcaldessa), per anar a missa, inaugurar l’exposició, dinar i passar la tarda amb totes les convilatanes que volen afegir-se a la festa, totes juntes, ballant i cantant fins les 10 de la nit.
Després, cansades però contentes i satisfetes, marxem cap a casa a esperar la festa l’any vinent.
Si les que llegiu aquest escrit us agradés viure la festa amb nosaltres, esteu convidades, totes hi cabem! Sense cap mena de dubte, quantes més serem millor ens ho passarem!!!

Antonieta Nicolàs Castellví
______________________________________________________

1 comentario:

Jaume Masip Llop dijo...

La meva enhorabona a totes les que organitzeu i participeu en la festa de les àguedes.
Manteniu viva una tradició molt antiga!
Aprofito per a fer-vos un suggeriment, m'han explicat que antigament a la plaça major, en aquesta festa es ballava la jota de flix, el ball de coques, etc. seria interessant intentar recuperar-ho, que us sembla?

¿Qué importa si el gato es blanco o negro, con tal de que cace ratones?

¿Cómo se pronuncia Flix?


"No et limitis a contemplar aquestes hores que ara venen. Baixa al carrer i participa. No podran res davant d'un poble unit, alegre i combatiu" Vicent Andrés Estellés